Regnskabstips #4 – Det der med Momsfradrag

Det der med moms fradrag

Fradrag? Nej! Ikke fredag men FRADRAG. Du har garanteret hørt Revisor John eller Regnskabs Hanne snakke om fradrag. Måske i en sætning som denne ” Hvis du ikke afleverer bilaget, kan du ikke få fradrag…” Måske du har siddet og tænkt. Fradrag – hvordan er det nu lige med det.

Fradrag er et ganske lille ord, med ganske stor betydning.

Der er flere typer fradrag. For at få det fulde overblik, bliver man nødt til at kende lovgivningen inden for Årsregnskabsloven, Bogføringsloven, Momsloven, og personskatteloven ret godt.

Det er nemlig sådan, at der er nogle typer fradrag man godt kan trække fra regnskabsmæssigt, men ikke skattemæssigt. Og det er der, det bliver ægte teknisk og langhåret. Der gider jeg slet ikke bevæge mig ud lige nu, men du skal vide det er der.

Det fradrag jeg vil dykke ned i, i dag – er Momsfradraget. Der er nemlig ganske særlige regler for momsfradraget, som kan blive ægte dyrt for dig, hvis du ikke lige overholder reglerne.  

Jeg vil lige definere ordet ”Momsfradrag” – det betyder egentligt bare, at du kan trække momsen fra i dit regnskab (modregne din salgsmoms) og gøre beløbet du skal betale mindre.

Du ved sikkert at der er moms på alt hvad du køber til din virksomhed i Danmark. For at gå helt ned i detaljen, så er momssatsen i Danmark som bekendt 25 % – dvs.  momsen er 20 % af det fulde købsbeløb. Det giver for rigtig mange ikke rigtig mening, og jeg har oplevet rigtig mange der beregner deres moms forkert, fordi de tager 25 % af hele købsbeløbet og ikke 20 %. Jeg har forsøgt i bedste kolonne myre stil at stille det op, så det måske bliver overskueligt og synligt hvad der sker.

100% (80 kr.)
25 % (20 kr.) 25 % (20 kr.) 25 % (20 kr.) 25 % (20 kr.)
100% (100 kr.)
20% (20 kr.) 20% (20 kr.) 20% (20 kr.) 20% (20 kr.) 20% (20 kr.)

Godt – så fik vi den på plads. Så skal vi bare lige ha fundet ud af HVORNÅR vi kan få momsfradrag.

Som hovedregel kan du bruge den her;

  • Som udgangspunkt kan du få momsfradrag for Alt hvad du køber, hvor du får et produkt. Det vil sige:
    • Varekøb, markedsføring, computerudstyr, revisor regning, advokat, telefon, kontorartikler, internet, dekoration til kontoret, husleje (hvis det er en erhvervsejendom) el vand og varme og vedligehold, arbejdstøj til dine ansatte, brændstof til bilen (hvis det er en diesel bil) vedligehold af bilen, og som de to eneste gebyrer, Nets og Danløn+Dataløn gebyr, fragt (når det er pakker), hjemmeside, hosting osv.
  • Du kan IKKE få momsfradrag for ALT hvad der hedder porto, gebyr fra banken, rykker gebyr, renter, afgifter (vægtafgift mm) og bøder.
  • ALT hvad der kan spises og drikkes – har sin helt egen kategori. Noget kan man få momsfradrag, en noget er der ingen momsfradrag, og en anden er kun 25 % af moms beløbet, – så tror lige jeg uddyber det i et separat indlæg, og definerer reglerne helt klart.

Men!! Med stor fed streg under MEN – så er dette som før nævnt – UDGANGSPUNKT… Der er inden for især bil, lokale og markedsføring, særregler som du skal være opmærksom på. Så gør dig selv en tjeneste og spørg læs reglerne inde på www.skat.dk

Nå men. Nu ved vi hvad vi som udgangspunkt må trække moms af. Men HVORNÅR må vi så trække momsen. Og den regel er ganske simpel og ganske enkelt. Når du har et bilag.

Ingen bilag = ingen moms

Og NEJ Du må IKKE skrive et selv… den går ikke. Så bliver SKAT sure hvis de kigger forbi, og du skal betale momsbeløbet tilbage. I værste fald underkender de hele bilaget, og så mister du både moms OG skattefradraget. Og det er da for træls.

Så! Gem de bilag! Dem alle sammen.!

Alle steder hvor du handler, om det er på nettet eller i en fysisk butik får du et bilag. Det er et lovkrav. Hvis du ikke får et, så bed om det. Og husk lige der er krav til bilaget.

Der skal som minimum være:

Firmanavn

Adresse

CVR nr.

Dato

Det fulde Beløb OG moms beløbet.

Derudover er du helt på den sikre side, hvis det også er forsynet med dit:

Firmanavn

Adresse

CVR nr.

Så overholder du alle kravene, og du risikerer ikke at dit bilag bliver underkendt af SKAT.

Få styr på de bilag. Det er vigtigt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gitte Haugaard © 2021