Regnskabsskolen Part #5 – Det der med at Spise og drikke

Det var ikke meningen at dette indlæg skulle komme allerede, men nu var den lige i hovedet, og så er det da bare med at få det ud.

I det forrige indlæg om Momsfradrag (Find det her) hvor jeg kort ridsede lovgivningen inden for momsfradrag og bilagskrav op, lovede jeg at gå i dybden med hele ”Bespisnings gruppen”

Mange selvstændige har MEGET svært ved at finde ud af hvordan man skal behandle den del. Og det er også kringlet. Jeg har stillet det hele op i bedste kolonne myrer stil igen, og håber det giver mening 😊

Nu bliver jeg nødt til at begive mig lidt ud i at forklare lidt om hvad skattefradrag og regnskabsmæssigfradrag betyder – før det giver mening.

I- forbindelse med regnskabet er der to forskellige måder at gøre det op på.

Der er den regnskabsmæssige, og den skattemæssige.

Jeg vil KUN koncentrere mig om bespisnings gruppen her, ellers bliver indlægget ALT for langt. 

Rent regnskabsmæssigt må man trække alt fra 100 %. Så hvis du sidder og bogfører selv, skal du bare bogføre udgifterne på restauration/gaver/hotelophold, uden at tænke så voldsomt meget over hvad der sker skattemæssigt. Du skal bare vide at der er regler, og hvordan de er. Men du skal tænke over hvilken udgift det er, fordi du skal forholde dig til det rent momsmæssigt. Så hvis du er en af dem der bogfører selv, skal du sikre dig, at du har forskellige kontoer at bogføre den gruppe udgifter på. Du bliver som minimum nødt til at have 4 kontoer, hvis du vil være helt sikker på at gøre det korrekt hver gang, og ikke skal ind og rette i bogføringen efterfølgende.

  1. Bespisning der ikke trækker moms
  2. Bespisning der trækker 25 % moms (25 % af moms beløbet)
  3. Bespisning der trækker 100 % moms
  4. Gaver (der trækker 0 % moms)

Rent skattemæssigt er det først når Revisor John eller Regnskabs Hanne skal lave dit årsregnskab, der vil ske noget med de poster. Og JA!! Få det nu lavet af en uddannet der kender loven. Du ender med at snyde dig selv og eller skat. Begge dele er lige træls, og kan blive ekstremt dyrt for dig. Der er en grund til at revisor uddannelsen er relativ lang, og at der er så meget kontrol på det område.

 Nå men det var lige en lille løftet pegefinger.

Når Revisor John eller Regnskabs Hanne laver regnskabet, laver de først det regnskabsmæssige, hvor du får fuldt fradrag for ALT. Det er så du kan se hvad du faktisk har brugt dine penge på.

Når det regnskabsmæssige er færdigt, laver de et skatteregnskab. Der går de ind og trække de udgifter ud, som du ikke kan få fradrag for rent skattemæssigt.

Eksempelvis:

Skattefradrag   Momsfradrag
25% 100%   0% 25% 100%
Møder med forretningsforbindelser       x         x

Møder med forretningsforbindelser er der

  • Regnskabsmæssigt 100% fradrag
  • Momsfradrag 100 %
  • Skattemæssigt 25 % fradrag

Det der sker i praksis er så at det kun er 25 % af udgiften der får lov at stå i regnskabet, de sidste 75% bliver flyttet til en kontor der hedder ”Ej fradragsberettigede udgifter”. Stiller det lige op 😊

Regnskabsmæssigt Skattemæssigt
Omsætning 100.000,00 100.000,00
Vareforbrug -50.000,00 -50.000,00
Møde forretnings forbindelser   -2.000,00 -500,00
Lokaler -10.000,00 -10.000,00
Kontorartikler -2.000,00 -2.000,00
Resultat før SKAT 36.000,00 37.500,00
Ej fradragsberettigede udgifter   0,00 1.500,00
Resultat 36.000,00 39.000,00

Det er det Skattemæssige resultat der bliver indberettet til SKAT, og det er det beløb du bliver beskattet af. I dette eksempel er det derfor 39.000 og ikke 36.000 du bliver beskattet af.

Så, det er altså vigtigt at kende reglerne, og få hjælp til at få det lavet, for hvis SKAT kigger forbi eller laver kontrol på dit regnskab og du har indberette 36.000 – vil du altså skulle betale skat af differencen op til de 39.000. Og det kan godt blive rigtig rigtig mange penge.

Jeg håber det er bare lidt forståeligt og giver mening. Ellers må du meget meget gerne lige råbe højt, så skal jeg prøve at forklare det på en anden måde 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *