Nu er vi næsten halvvejs igennem december, og 2019 er ved at være godt brugt. December er på alle måder en vanvittig måned. Det er helt åndssvagt så meget man skal nå, og så meget man gerne VIL nå. Det er ikke altid de to ting hænger sammen, i hvert fald ikke for mit vedkommende. Mit bedste råd er at skrue ned for forventningerne. Især mine egne forventninger, om hvad jeg egentlig skal nå i december.

Som selvstændig i en virksomhed er der et par ting du lige skal være opmærksom på i december. Det er udelukkende for at gøre det hele lidt lettere for dig selv, måske spare lidt penge i skat. En ekstra bonus er at du sikkert også kan spare lidt på revisor regningen fordi du har styr på sagerne. Og hvem vil ikke gerne både have det lettere og spare penge…!

Det er en rigtig rigtig god idé lige at få bogført op her i december. Udelukkende for på forhånd at se, hvor din virksomheds resultat ender, sådan cirka. Ud fra resultatet kan du nemlig se om din SKAT ender nogenlunde som du forventede da du lavede din forskudsopgørelse.

Hvis resultatet er lavere end du er forskuds registreret, og du har betalt al din B-skat. Så er alt fint. Bortset fra at du måske ikke har tjent så meget som du håbede. Men så er der heldigvis et nyt år lige om lidt. Men du skal alligevel lige læse lidt videre, for der er stadig nogle ting du skal have styr på.

Hvis resultatet er højere end du havde forskudsregistreret – SÅ skal du lige have justeret lidt på nogle knapper, så du måske kan undgå en restskat. Der er nogle selvstændige der har det helt fint med at få en restskat. Jeg har kunder, der bevidst betaler mindre ind til B-skat i løbet af året, og hellere vil betale en stor portion ind til SKAT i foråret. Men det er altså de færreste der synes det er fedt ikke helt at vide HVOR meget der mangler at blive betalt. Og de fleste synes det er de mest irriterende penge at skulle af med. Så hvis du er en af dem der gerne vil have styr på det, så er der som sagt lidt knapper at skrue på. Men det SKAL gøres her i december for at have en effekt.

Hvis dit resultat er højere end du har forventet, så kan du gøre flere ting. Jeg lister dem lige op uden at uddybe alt for meget, men så ved du hvad du skal spørge Revisor John eller Regnskabs Hanne om. Men igen, det er vigtigt det bliver gjort inden 31/12 – ellers er det altså for sent.

Sørg for at alle dine leverandører sender dig en regning senest 31/12 2019 (så får du både moms fradrag og skattefradrag – win/win)

Du skal huske at selvom en regning du har modtaget, først skal betales i 2020, så må du gerne tage den med i dit regnskab alligevel. Det skal du faktisk ifølge loven. Men der er forskel på om du må trække moms fra, eller om det er det vi i regnskabssprog kalder en hensættelse:

Eksempler på Regninger hvor du kan få skatte,- og momsfradrag (forudsætter det er noget du må trække momsen af selvfølgelig)

 • Fakturaer du har modtaget der er dateret senest 31/12 2019.
  • Fakturaer som du modtager i starten af januar som VEDRØRER 2019, men du skal have modtaget varerne eller ydelsen i 2019. Det gælder altså ikke hvis du bestiller en vare eller ydelse den 31/12 2019 og modtager dem 2/1 2020. Så kan du ikke trække det fra i 2019 regnskabet.

Eksempler på udgifter du kan få skattefradrag for, men du ikke kan trække momsen af:

 • Revisor – Hvis du har en revisor til at udarbejde dit regnskab, så må du gerne tage den udgift med i dit 2019 regnskab.

Eksempler på udgifter du IKKE kan få skattefradrag og momsfradrag for men måske alligevel skal med i dit regnskab 2019.

 • Hvis du betaler husleje 31/12 2019 for januar måned, må du ikke bogføre den på huslejekontoen, i stedet skal den bogføres på en konto der hedder Forudbetaling.  
 • Hvis du i december modtager og betaler forsikring der kun dækker 2020 – perioden er måske fra 1/1 – 31/3 eller 1/1 -31/12 – så skal den også bogføres under forudbetalinger.
 • Hvis du bestiller og betaler en vare eller en ydelse i december, som først bliver leveret i januar. Så er det også en forudbetaling.

Så en grov huskeregel er:

ALT hvad der vedrører 2019 skal du have med i dit regnskab for 2019. Uanset om det er betalt i december eller januar.
ALT hvad der vedrører 2020, må du ikke få fradrag for, men du kan komme ud for at det skal være med i regnskabet alligevel.
 • Hvis du har et varelager, skal du have lavet status (talt varelageret op) senest 31/12 2019 – husk det skal kunne dokumenteres. Skriv varenummer, artikel navn, pris og antal op på en liste, så du kan bruge det som bogførings bilag og dokumentation.
 • Lav din kørsel! Hvis du alligevel sidder 3. søndag i advent og ikke ved hvad du skal bruge tiden på, så lav din kørsel. Det er oftest den, der mangler. Og der er som regel MANGE penge at hente skattefrit der. Du kan få kørselsfradrag for ALT hvad du kører til i forbindelse med din virksomhed. Kundemøde, på posthuset, i banken, til messer, til revisoren. Du kan IKKE få kørselsfradrag for at køre hjemmefra og ind til dit kontor. Men det giver altså 3,56 pr. kørte kilometer skattefrit op til 20.000 km. Derefter er satsen kr. 1,98. Og hvis du ikke kører bil, så husk at du stadig kan trække udgifterne til transport fra. Udgiften til bus, tog og taxa kan også trækkes fra.
 • Overvej om du har mulighed for at betale en slat penge ind på din pensionsopsparing – det får du nemlig fradrag for. Jeg ved godt pengene er væk fra din konto. Men, hvis du har mulighed for det, så er det en RIGTIG god idé. Det maksimale beløb du kan få fradrag for er kr. 55.900, – i ratepension hvis du selv indbetaler. Hvis du snakker med din bank, og får dem til at indsætte et højere beløb på en pension med livsvarig udbetaling, kan du få fradrag for hele beløbet.  
 •  Overvej om du skal betale lidt ekstra ind til B-skat, så undgå du rentetillægget.
 • Og så få lige rettet din forskudopgørelse for 2020 til, når du nu alligevel har kastet dig over dit regnskab. Det er altså lidt vigtigt. Husk på at SKAT laver din forskudseopgørelse ud fra din Årsopgørelse fra 2018. Så det er langt fra sikkert at den bliver rigtig for 2020.  

Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om hvordan du gør alt det her, så skriv da lige. Er ret overbevist om at jeg kan hjælpe dig ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *