Det skal du huske i Januar.

I december lavede jeg dette indlæg ”Ting du skal huske i December” – hvis du ikke har læst det, så er det lige her. Det er måske stadig relevant for dig.

Nu er det tid til:

Januar – hvad skal du huske nu:

Jeg deler den lige op i to dele. Det du skal huske i forhold til 2019 og det du skal gøre i forhold til 2020.

Der er nemlig nogle vigtige ting at huske for begge år. For at det ikke bliver bøvlet for dig selv, så vil jeg foreslå at du i januar gør følgende med dine bilag.

Hver eneste gang du har et bilag, overvejer du om det hører til 2019 eller 2020. Sorter det så du har to bunker, og ikke får det blandet sammen. Ellers kan det godt blive rigtig uoverskueligt, og du risikerer at bogfører i det forkerte år, og så bliver både dit 2019 og 2020 regnskab forkert. Bogfør først ALT hvad der har med 2019 at gøre. Afslut året, INDEN du går i gang med at bogføre 2020. Risikoen for at du får blandet 2019 og 2020 bilag og der går kuk i dine bilags numre er meget stor.

2019:

 • Har du fået faktureret ALT der hører til 2019? Det er ikke for sent at gøre det den første uge i januar. Du må gerne den 3/01 2020 fakturere med fakturadatoen 31/12 2019, men giv lige dine kunder lidt ekstra betalings tid så. Det er god stil. Hvis du fakturer gennem et bogføringsprogram, bliver din faktura automatisk bogført korrekt i forhold til regnskabet.
 • Du skal sørge for at ALLE bilag vedrørende 2019 bliver bogført i 2019. Du modtager måske første uge i januar nogle regninger som vedrører 2019. Dem skal du have bogført. De skal bogføres som gæld i dit regnskab. Helt præcist under ”skyldige leverandører eller kreditorer”. Du skal huske at ALLE bilag der har noget med 2019 at gøre skal bogføres i 2019. Uanset om de er betalt eller ej.  
 • Du skal stemme din bank af. Det er muligvis et af de vigtigste punkter i dit regnskab for 2019. Rent praktisk betyder det at, saldoen for din bank i dit regnskab skal stemme på øren med det beløb der rent fysisk står på din bankkonto 31/12 2019. HVIS beløbene ikke stemmer, skal du i gang med en bankafstemning. Mange regnskabsprogrammer har automatisk afstemning, men ellers må du i gang med udskrifter og en blyant. Det er vigtigt, og ikke et sted du må springe over. Fordi:
 • Hvis din bank ikke stemmer har det følgende konsekvens:
  • Du mangler at få bogført en udgift = manglende skatte og måske momsfradrag
  • Du har bogført en udgift med forkert fortegn = du kommer til at betale skat og muligvis moms af en udgift du burde få fradrag for.
  • Du mangler at få bogført en indtægt = dit regnskab viser du har flere penge til gode end du rent faktisk har
  • Du har bogført den samme udgift 2 gange = du får for meget fradrag og din moms bliver forkert.
  • Du har bogført den samme indtægt 2 gange = din debitor saldo bliver forkert.

2020:

 • Oprette nyt regnskabsår i dit bogføringsprogram
 • Starte forfra med bilags nummer 1 når du bogfører.

Det kan blive noget frygtelig bøvl hvis du fortsætter med bilags numrene fra 2019.  

 • Dine fakturanumre skal du IKKE ændre på. De skal bare have lov at fortsætte.

Start 2020 med at få lavet en god struktur for dig selv og din bogføring. Så bliver det hele meget nemmere for dig 🙂

2 thoughts on “Det du skal huske i januar”

  1. Hej Trine,
   Det er fordi jeg altid tænker på hvad der giver mindst grund til spørgsmål fra SKAT´s side, og hvad der fremmer gennemskueligheden. Min erfaring er at det er nemmere når hvert år har sin egen bilagsserie. Men det er selvfølgelig helt op til den enkelte. Så længe der ikke er huller i bilagsrækkefølgen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *