Personlig ejet Mindre Virksomhed

Jeg får ret ofte dette spørgsmål

 ”Hvornår jeg skal oprette CVR nr.?”

Og ja – det er sådan set lidt svært at svare på. Ofte svarer jeg. Når det giver mening. Men hvornår er det.

Hvis man følger, og læser vejledningen hos SKAT, så er der egentlig en ganske klar retnings linje. Der står nogenlunde sådan her:

”Du skal have et CVR nr. og afregne moms – HVIS du har en forventning om at nå en omsætning på mere end 50.000 kr. inden for 12 på hinanden følgende måneder, for momspligtige, og 80.000 for lønsumsafgiftspligtige.”

Men hvad så? Skal du så ikke have et CVR nr.? Eller hvad?

Jo – det kan du faktisk godt. Du kan oprette det der hedder PMV. ”Personligt ejet Mindre Virksomhed”

Det er en perfekt mulighed for dig, der gerne vil starte stille og roligt ud, og tjekke om det her med at være selvstændig er noget for dig.

Du skal ALT det en selvstændig normalt skal, bortset fra at betale moms, indtil du når de 50.000 kr. i omsætning inden for et år.

Så hvis du er blogger, holder foredrag, gerne vil begynde stille med at sælge noget på en webshop, være coach, frisør osv. Men ikke er sikker på du kan få banket en virksomhed op – men begynder at have en idé, og en omsætning… så er det er en mulighed at starte her. Baby skridt du ved.

Hvad betyder det så i praksis?

Det betyder,

  • Du skal beskattes af din omsætning (du skal altid beskattes når du får penge… i grove træk)
  • Du kan trække de udgifter fra, der er forbundet med virksomheden
    • Internet, telefon, hjemmeside, computer, kamera, gebyrer, porto, varekøb osv.
  • Hvis du har overskud, skal det indberettes til SKAT, og du skal betale SKAT af det – i forbindelse med din årsopgørelse i foråret.
  • Hvis du har underskud, skal det OGSÅ indberettes til SKAT, og du får fradrag for det. Også i forbindelse med din årsopgørelse i foråret.
  • Du skal bogføre din indtægter og udgifter, så du har styr på dit resultat.  

Hvis du i løbet af 12 på hinanden følgende måneder opnår en omsætning på over 50.000 kr. skal du omdanne din PMV til en ”rigtig” Enkeltmands virksomhed, og begynde at betale moms.

Til gengæld – kan du så også få lov til at modregne den moms du betaler når du KØBER varer eller andet.

Det du selvfølgelig bare lige skal være opmærksom på, er at der ikke står moms på din faktura, og gøre dem der køber dit produkt eller dine timer, opmærksom på, at de ikke kan trække momsen fra.

Det betyder så igen, at din timepris så er momsbeløbet billigere – så virksomheden som køber noget af dig, enten et produkt eller en ydelse, betaler i sidste ende det samme uanset hvad.

Så – ja, – hvis du har lyst til at prøve kræfter af med livet som selvstændig, men ikke er helt klar på at gøre det 100% – så er det her måske en mulighed for dig?

Skriv endelig hvis du har spørgsmål 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gitte Haugaard © 2021